Lutgarde Frederix 

Lutgarde Frederix vond op een dag een intrigerende foto in het album van haar tante Irma Frederix. Twee jonge meisjes poseren uitgedost voor de foto. Op de achterzijde staat “Louisa en Maria Pyck, 2 vriendinnen, vluchtelingen uit de Vlaanders 1914-1918”.

Lutgarde ging op onderzoek uit en ontdekte dat haar tante dezelfde leeftijd had als Maria Pyck (13 jaar oud in 1917). De vriendinnen Pyck kwamen op 9 juli 1917 vanuit Wervik met hun ouders en nog twee zussen aan in Sint-Lambrechts-Herk. Helaas niet uit vrije wil maar op bevel van de Duitse bezetter. Als voorbereiding voor de “Derde slag om Ieper” van 31 juli tot 10 november 1917 werden de burgers aan beide zijden van de frontlijn verplicht om hun woning te verlaten. Ze werden gedeporteerd naar het binnenland waar de gemeenten verplicht waren om ze onderdak en voedsel te geven. De familie Pyck werd opgevangen in villa Nijs (nu villa La Bicoque), Hoogdorp nr. 17. De familie Nijs woonde er zelf met twee dochters, Elisa en Marie-Henriette.

Lutgarde kreeg de smaak te pakken en ging op zoek naar de 110 vluchtelingen die Sint-Lambrechts-Herk opgevangen heeft tijdens en vlak na de Eerste Wereldoorlog. Zo ontdekte ze dat ook de familie Flament, Pierre-Joseph en Sophie-Octavie Clique met hun zeven dochters, uit Wervik onderdak vonden in villa Nijs. Zoon Henri, die al gehuwd was, kwam een jaar later met zijn vrouw en drie kinderen. De meisjes liepen school in Sint-Lambrechts-Herk en werden bevriend met de zusters Martens en Houben. Melanie Flament werd verliefd op Louis Houben en trouwde met hem in Wervik in 1920 en verbleven er nog korte tijd om te helpen het puin te ruimen. Daarna keerden ze terug naar Sint-Lambrechts-Herk waar ze definitief bleven en vijf kinderen kregen.

 

Het verhaal van de familie Desmedt-Stubbe is ook heel interessant. Cyrillus Desmedt en Victorine Stubbe kwamen in november 1917 vanuit Handzame aan in Sint-Lambrechts-Herk met hun twee kinderen Leon (3,5 jaar) en Georgine (9 dagen) , de vader van Victorine Stubbe en een tante en nonkel . Ze werden opgevangen door de familie Schoeps-Ballet die woonden in de ‘Ferme de la Bloen’ (Oosterbeekstraat nr. 9, nu de Bloonwinning). Helaas zullen zowel Cyrillus, aan de Spaanse griep, en de vader van Victorine sterven en in Sint-Lambrechts-Herk begraven worden. In 1920 keerde de weduwe terug naar Handzame. Haar driejarige dochter Georgine vroeg daar: “Mama, wanneer gaan we naar huis?” Want voor haar was Sint-Lambrechts-Herk haar thuis. Na de oorlog hielden beide families nauw contact, waarvan talrijke brieven en kaartjes getuigen. De familie Schoeps ging zelfs op bezoek in Handzame en uiteraard zal de familie Desmedt nog terugkeren naar Sint-Lambrechts-Herk, al was het maar om er de verblijfplaats en de graven van de familieleden te bezoeken.

De familie Schoeps kon na de oorlog een schadevergoeding vragen van de Belgische staat. Tijdens de oorlog ontving zij geen enkele vergoeding voor de opvang van de vluchtelingen.

Sfeerbeelden receptie Lutgarde Frederix 

Woon je in de wijk Sint-Lambrechts-Herk dan ontvang je jouw brief in de week van 2 september 2013.

Bezorg een foto van jouw favoriete erfgoedstuk vóór 28 september 2013 in Het Stadsmus, Guido Gezellestraat 2, 3500 Hasselt. Of gebruik dit formulier.
De erfgoedkoning van de wijk Sint-Lambrechts-Herk wordt bekend gemaakt in de week van 14 oktober 2013.

Nieuwsgierig wie het geworden is en met welk erfgoedstuk en verhaal? Kom dan nog eens kijken, op deze website of in Het Stadsmus.

Straten in de wijk Sint-Lambrechts-Herk:

Bekstraat, Beukenhoflaan, Billingenstraat, Bloemenhofstraat, Bosveldstraat, de Berlaymontstraat, de Cottereaustraat, Disselstraat, d’Erckenteelstraat, Doornebosstraat, Eikenhofstraat, Elbampdstraat, Georges Nelissenstraat, Graaf de Brigodestraat, Gravin de Stembierstraat, Grote Roost, Hogebergstraat, Huiserveldstraat, Jukstraat, Kapelhofstraat, Kattendansstraat, Kleine Roost, Kruisweidestraat, Lindenhofstraat, Moersstraat, Molenveldstraat, Muntelbeekstraat, Nieuwe-Winningstraat, Oosterbeekstraat, Oude-Maasstraat (vanaf huisnummer 36 tot einde straat), Oude-Maasstraat (vanaf huisnummer 47 tot einde straat), Oude Truierbaan (vanaf huisnummer 59 tot einde straat), Oude Truierbaan (vanaf huisnummer 106 tot einde straat), Paenhuisstraat, Panovenstraat, Papenakkerstraat, Pastorijstraat, Penneveldstraat, Pootveldstraat, Rode-Kruisstraat, Rozelaarstraat, Sasput, Sasput-Voogdijstraat (vanaf huisnummer 41 tot einde straat), Schoonwinkelstraat, Siegersveldstraat, Sint-Lambertusstraat, Sint-Lambrechts-Herkstraat, Sint-Truidersteenweg (vanaf huisnummer 364 tot einde straat), Sint-Truidersteenweg (vanaf huisnummer 389 tot einde straat), Steenberg, Uilstraat, Villersstraat, Vorststraat, Warandestraat, Wijerveldstraat, Wideuxdreef.