Andrée Willems 

Van Mevrouw Andrée Willems kregen we een reeks foto’s waarop een massagraf en een indrukwekkende begrafenisplechtigheid te zien zijn. Een rij lijkkisten tussen een massa bloemen, een rouwstoet aan de kathedraal, voor het stadhuis en op de Grote Markt van Hasselt. De foto’s zijn gemaakt door de Hasseltse fotograaf Céléstin Blanckart. Toen Blancart overleed kwamen de foto’s via een zekere mevrouw Thans, die bij de fotograaf had gewerkt, in handen van Andrée’s broer Yvan Willems, verkoper bij Kemp en amateurfotograaf. Het zijn indrukwekkende foto’s die vele vragen oproepen.

In 1916 werden in Hasselt 19 mensen door de Duitse bezetter ter dood veroordeeld en gefusilleerd op beschuldiging van spionage. Voor 9 mensen werd het vonnis voltrokken in de Herkenrodekazerne. Hun namen zijn terug te vinden op een gedenkplaat aan de muur in de Maastrichterstraat: Jean Massart uit Brussel, Célestin Wauters, Henri Kusters uit Rekem, Mertens Paul, Tasset Jacques uit Neerpelt, Sylvain Duval, Hendrik Verdonck uit Meeuwen-Gruitrode, Arthur Dubois en Willy Ernst uit Charleroi. In de toenmalige Dusartkazerne werden 10 mensen terechtgesteld: Michel Duchamps uit Boncelle, Edmond Honoré uit Beaumont, Céleste Balthasart uit Chaudfontaine, Jean Segers uit Kinrooi, Armand Miguet uit Vechmaal, Arnold De Munck, Liévin Van Hoffelen uit Antwerpen, Léon Desmottes uit Chapelle-à-Wattines, Auguste Javaux uit Luik en Auguste Cosse uit Dorinne. De namen van deze 10 mensen staan op een gedenkplaat aan de muur op het Kolonel Dusartplein. Dat zijn de feiten, maar nu komen de vragen!

Op de foto van het massagraf tellen we 10 lichamen. Het graf was vermoedelijk gesitueerd langs een muur van de Dusartkazerne, aan de kant van de Congostraat. Een vriendin van Andrée Willems hoorde ooit het verhaal van een inwoonster uitde Congostraat die alles had zien gebeuren. Op de foto zijn er plekjes sneeuw te zien wat ons laat vermoeden dat het graf in de winter is opengemaakt, maar een datum hebben we niet.  Het is ons ook niet duidelijk wanneer de herbegraving heeft plaatsgevonden. Op de foto met de doodskisten lezen we slechts 13 namen: de namen van de 10 mensen uit de Dusartkazerne en de namen van Jean Massart, Célestin Wauters en Henri Kusters uit de Herkenrodekazerne. Wat met de overige 6 lichamen? Van een aantal mensen weten we ondertussen waar ze herbegraven zijn, van de anderen vinden we slechts een naam op een herdenkingsmonument terug.

In ieder geval zijn de plechtigheden en de lijkstoet met de 13 kisten in Hasselt zeker niet onopgemerkt voorbijgegaan. Op de foto’s is te zien hoe het volk, soms drie rijen dik, ingetogen naar de stoet kijkt. Wij zetten onze zoektocht voort om op al die vragen een antwoord te vinden. Wie meer weet mag zich altijd melden.Jozef Bollen, die vooral bekend is als burgemeester van Hasselt van 1937 tot 1963 (met uitzondering van 1940-1945), nam als 24-jarige student geneeskunde deel aan de slag van Imde en verbleef de verdere oorlog aan het front.

Woon je in de wijk Hasselt Centrum dan ontvang je jouw brief in de week van 8 juli 2013.

Bezorg een foto van jouw favoriete erfgoedstuk vóór 2 augustus 2013 in Het Stadsmus, Guido Gezellestraat 2, 3500 Hasselt. Of gebruik dit formulier.
De erfgoedkoning van de wijk Hasselt Centrum wordt bekend gemaakt in de week van 12 augustus 2013.

Nieuwsgierig wie het geworden is en met welk erfgoedstuk en verhaal? Kom dan nog eens kijken, op deze website of in Het Stadsmus.

Straten in de wijk Hasselt Centrum:

Albrecht Rodenbachstraat, Aldestraat, Ankerstraat, Arnold Maesstraat, Badderijstraat, Bampslaan, Bonnefantenstraat, Bootstraat, Botermarkt, Brendelstraat, Capucienenplein, Capucienenstraat, Cellebroedersstraat, Congostraat, de Gerlachestraat, Demerstraat, de Schiervellaan, Diesterstraat, Dokter Willemsstraat, Dorpsstraat, Dijkstraat, Elfde-Liniestraat, Fruitmarkt, Gasthuisstraat, Geraetsstraat, Groenplein, Grote Markt, Guffenslaan, Guido Gezellestraat, Guldensporenplein, Havenstraat, Havermarkt, Hemelrijk, Hoogbrugkaai, Hoogstraat, Hovenstraat, Isabellastraat, Jeneverplein, Jongmansstraat, Kapelstraat, Kaperhorenvoetweg, Kapermolenstraat, Kattegatstraat, Kempische Kaai, Kempische steenweg, Kempische steenweg (vanaf huisnummer 1 tot 151), Kleine Ridderstraat, Kolfstraat, Kolonel Dusartplein, Koning Albertstraat, Koning Boudewijnlaan, Koningin Astridlaan, Kortstraat, Kunstlaan, Kwakkelstraat, Leopoldplein, Lombaardstraat, Luikersteenweg (vanaf huisnummer 1 tot 117), Luikersteenweg (vanaf huisnummer 2 tot 126), Maagdendries, Maastrichtersteenweg (vanaf huisnummer 1 tot 8), Maastrichtersteenweg (vanaf huisnummer 2 tot 66), Maastrichterstraat, Marie Curiestraat, Martelarenlaan, Meldertstraat, Minderbroedersstraat, Molenpoort, Onze-Lieve-Vrouwstraat, Oude Statie, Paardsdemerstraat, Passerelstraat, Persoonstraat, Plankeweidevoetweg, Raamstraat, Rederijkersstraat, Ridder Portmansstraat, Ridderstraat, Sacristiesteeg, Sasstraat, Scheepsvaartkaai, Schippersstraat, Schrijnwerkersstraat, Sint-Corneliusstraat, Sint-Jozefsstraat, Sint-Truidersteenweg (vanaf huisnummer 0 tot 38), Stadsomvaart, Stationsplein, Sterrestraat, Theresiastraat, Thonissenlaan, Toekomststraat, Torenplein, Trichterheideweg, Vaartstraat, Veldmansbrugstraat, Vildersstraat, Villerspark, Vismarkt, Vissersstraat, Walputstraat, Weggevoerdenstraat, Welvaartstraat, Willekensmolenstraat, Windmolenstraat, Windstraat, Witte Nonnenstraat, Wijngaardstraat, Zeilstraat, Zonnestraat, Zuivelmarkt, Zwanestraat.

Ik ben kandidaat!

Ik bezit een boekje dat aan de IJzer werd uitgegeven, een dagboek, twee gegraveerde obussen, postkaarten en een kapo(o)tjas.

Al deze voorwerpen kwamen in mijn bezit na de dood van een onkel die leefde van 1892 tot 1981. Hij was verzamelaar van allerhande oorlogsherinneringen. Hij heeft zijn hele leven geslapen onder de kapootjas, tot aan zijn dood!

Luc & Thérèse L.-T.


Ik ben kandidaat!

Zoals U kunt zien op deze foto van een schilderij, staat een soldaat uit de periode 14-18 afgebeeld.

Deze schilderij is gemaakt in 1915 naar aanleiding van het vertrek van de toenmalige Maurice HOEX, die op de ouderdom van ongeveer 16/17 jaar naar het front aan de IJzer vertrok, zijn leeftijd verzweeg en de ganse campagne heeft meegevochten en gelukkig is teruggekeerd. Gedurende zijn afwezigheid is dit schilderij gemaakt door zijn onkel J.BAS en heeft de zuster van Maurice model gestaan. 

Willy H.-H.


Ik ben kandidaat!

Ik bewaar al jaren zorgvuldig een reeks van 8 foto’s van onder de Eerste Wereldoorlog. Ze tonen een massagraf ergens in Hasselt, de begrafenisplechtigheid aan de kerk waar de kisten buiten staan opgesteld op kanonnen, aan het stadhuis van Hasselt, tijdens de stoet door Hasselt centrum en een panoramafoto van alle kisten langs elkaar opgesteld met de namen van de soldaten bovenop elke kist. De kisten staan in een zee van bloemen met prominent in het midden een grote rouwkrant van de koning en koningin.

De foto’s werden gemaakt door de Hasseltse fotograaf Céléstin Blanckart en bij hem werkte mevrouw Thans. Toen de fotograaf overleed gaf mevrouw Thans de foto’s vermoedelijk aan mijn vader Yvan Willems, hij was verkoper bij Kemp en amateurfotograaf.

Andrée W.