Bob en Julien Grauls 

Julien en Bob Grauls uit Runkst stuurden eind september hun kandidatuur in voor het project ‘Word Erfgoedgeneraal’. Het ontroerende verhaal van hun (over)grootvader kon door het museum afgesloten worden met een precieze locatie van het graf. Op vrijdag 2 november trokken de Erfgoedgeneraals en vertegenwoordigers van Het Stadsmus richting militair kerkhof in De Panne.

Hubert Reeckmans

Julien Grauls vertelt het verhaal van Hubert Reeckmans: “Ik heb enkel horen spreken over mijn grootvader, ik heb hem nooit gekend. Mijn moeder zelf ook niet, want ze was twee toen Hubert naar het front vertrok, en zes toen hij uiteindelijk aan de Spaanse griep overleed in Ieper. Het is zo treurig: vier jaren vechten, de gruwelijke oorlog overleven en dan door honger en zwakte uitgeput, aan een virus overlijden. Zoals vele families na de oorlog, droegen mijn grootmoeder en haar enige kind, mijn moeder, het verlies hun hele leven mee. De verhalen over mijn grootvader werden altijd heel levendig verteld en ik heb de vele documenten over hem zorgvuldig bewaard.”

Julien en Bob Grauls stelden zich kandidaat met een reeks foto’s van hun (over)grootouders en met de prachtige briefwisseling tussen Hubert Reeckmans van aan het front en zijn vrouw in Hasselt. “Mijn moeder kon lezen noch schrijven en ging naar de markt om de brieven, tegen betaling, te laten voorlezen en te laten beantwoorden,” zegt Julien.

In de jaren na de oorlog trachtte de Belgische staat zorg te dragen voor de weduwen, kinderen en andere oorlogsslachtoffers. “Mijn moeder kreeg jaarlijks een ticket om naar het graf te gaan, maar mijn grootmoeder had niet genoeg geld om haar te vergezellen; zij kreeg geen ticket. Ze zijn er nooit geraakt en daarom ben ik blij dat ik het graf nu eindelijk kan bezoeken.”

Bob en Julien Grauls namen heel hun familie mee op uitstap naar de Westhoek. Bij het zien van het graf is de ontroering van Julien groot. Ook de kleinkinderen van Julien zijn betrokken. “Omdat het belangrijk is voor mijn opa en dus ook voor mij”, zegt Isabeau Sweeck. Julien besluit: “Ik heb lang moeten wachten om hier te geraken”.

Interview met Julien Grauls 

For this content is flash player 9 needed.

Bezoek graf in De Panne Antoine Hermans werd in de Eerste Wereldoorlog ingelijfd bij het 11de linieregiment, was krijgsgevangene en werd afgevoerd naar het kamp van Göttingen. Daar zette hij zijn beroep van kapper verder. In het kamp was hij ook lid van de Belgische voetbalploeg. 

Ik ben kandidaat!

Mijn grootvader Antoine Herman Martens was soldaat tijden WO I. In een sigarenkistje vond ik zijn vuurkaart (foto) en zijn medailles.

Marleen M.

Ik ben kandidaat!

Via via kwam ik jaren geleden in het bezit van 2 gegraveerde obussen, gemaakt in Düsseldorf. Op de linkse obus staat onder een wijnrank “Suvenir”, “1914” en “L”; op de rechtse staat onder eenzelfde wijnrank “1918” en “K”.

De broer van mijn moeder heeft nog gevochten in 14-18 en mijn moeder vertelde vaak het verhaal van de kogel die pas jaren na de oorlog werd verwijderd. Hij was geraakt aan zijn bil en ze verwijderden de kogel uit zijn knie!

Guillaume K.

Ik ben kandidaat!

Hier het verhaal van mijn vader Louis Mortelmans, geboren in Kozen op 20 januari 1893.

Bij het uitbreken van de oorlog in 1914 was mijn vader gekazerneerd in Hasselt. Hij deed daar zijn soldatendienst. Het was in Luik aan het front dat hij werd gevangen genomen en naar Duitsland werd gevoerd naar het kamp. Als krijgsgevangene sliep hij in het kamp op een houten plank en kreeg éénmaal per dag een kom rapen- of bietensoep met een homp brood. De honger en de verveling was hard! Op zeker moment werd er gevraagd of er jongens waren die iets van melkerij afwisten. Mijn vader had nog nooit een melkerij van binnen gezien maar deed toch een stap naar voren, want zo dacht hij aan melk te kunnen komen. Zo geraakte hij met nog 2 andere jongens in de melkerij. Ze kregen er elk een kamer en mochten zelfs met de directeur en zijn gezin (er waren 4 kinderen) mee aan tafel zitten. Nooit heeft hij nog honger gehad. Hij heeft daar ook muziek leren spelen en kwam terug naar huis met een klarinet waar wij als kinderen nog van genoten hebben.

Mijn vader is gestorven op 3 mei 1985. Schrijven kan ik niet meer zo goed, ik ga naar de 83. Nog steeds denk ik veel aan mijn vader en al zijn verhalen.

Dit wil ik nog toevoegen: Jaren na de oorlog is mijn vader nog eens teruggekeerd naar Duitsland en trof er een oude en blinde directeur aan. Hij herkende mijn vader aan zijn stem en riep “Der Ludwig aus Kozen!”.

Nog jaren later zijn we met de hele familie op bezoek geweest bij een vriend geweest die toen ook in de melkerij werkte. De melkerij stond er nog steeds maar deed toen dienst als frisdrankcenter.

In die tijd woonde tegenover de melkerij een jong gezin met een zoontje. Mijn vader heeft gewandeld en gespeeld met het kind. Tijdens de oorlog 1940-1945 is diezelfde jongen gesneuveld en in Lommel op het Duitse kerkhof begraven. Mijn man en ik zijn er ooit met Allerzielen bloemen gaan leggen op zijn graf. Waarschijnlijk de enige bloemen die hij ooit heeft gekregen. Ik schrijf dit niet om te winnen maar als ode aan mijn vader.

Bertha M.

Ik ben kandidaat!

Mijn vader is Julien Grauls en zijn verhaal hieronder gaat over zijn grootvader die hij, en zelfs zijn moeder, nooit gekend hebben.

“Mijn grootvader was soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij heeft tot de laatste dag meegevochten aan het front, en is vlak na het einde van de oorlog overleden aan de Spaanse griep.

Mijn moeder, toen een baby van 2 jaar oud, heeft haar vader nooit gezien.

Als herinnering aan mijn grootvader heb ik een foto van hem door het Belgisch leger gemaakt, alsook de liefdesbrieven en briefkaarten die hij en mijn grootmoeder naar elkaar schreven tijdens de oorlog. Mijn grootmoeder was analfabeet en moest beroep doen op een derde persoon om voor haar de brieven te schrijven en voor te lezen.

Mijn moeder kreeg vanaf haar kleutertijd, als wees, jaarlijks een treinticket van het Belgisch leger om het graf van haar vader te gaan bezoeken in Ieper.

Mijn grootmoeder had echter onvoldoende geld om voor zichzelf een treinticket te kopen en zodoende is mijn moeder ook nooit in Ieper geraakt.

Ook kregen zij een brief van het Belgisch leger dat er een medaille voor hem klaar lag, doch deze medaille moest gekocht worden, waarvoor mijn grootmoeder ook niet het nodige geld had. Naast de foto en de brieven heb ik ook nog het officiële werkboekje van vóór de oorlogsjaren.

Ikzelf ben nu 78 jaar en heb ook nog nooit het graf van mijn grootvader kunnen bezoeken, daar de juiste locatie op het kerkhof mij niet bekend is. Toch wil ik jullie dit laten weten en kan ik jullie het volledige verhaal vertellen."

Bob G.

Woon je in de wijk Runkst, dan ontvang je jouw brief in de week van 3 september 2012.

Bezorg een foto van jouw favoriete erfgoedstuk vóór 28 september 2012 in Het Stadsmus, Guido Gezellestraat 2, 3500 Hasselt. Of gebruik dit formulier. De erfgoedkoning van de wijk Runkst wordt bekend gemaakt in de week van 11 november 2012.

Nieuwsgierig wie het geworden is en met welk erfgoedstuk en verhaal? Kom dan nog eens kijken, op deze website of in Het Stadsmus.

 

Straten in de wijk Runkst (Sint-Hubertus, Sint-Kristoffel, Ter Hilst en Heilig Kruis):

A.Vivaldilaan, Abelenstraat, Acaciastraat, Albrecht Meulemansstraat, Anjelierenstraat, Augustijnenstraat, Bakkerslaan, Bertold Brechtstraat, Beukenstraat, Biezenstraat, Bloemenstraat, Boekstraat, Boerenkrijgsingel, Boomkensstraat, Brigandsstraat, Brouwerslaan, Constant de Rouxstraat, Cornelis Elenstraat, Dichterstraat, Djef Antenstraat, Djef Swennenstraat, Eikenstraat, Elzenstraat, Emmanuel Rollierstraat, Ertbeekstraat, Fazantenstraat, Fonteinstraat, G. Verdilaan, Gaarveldstraat, Grasstraat, Grote Lindestraat, Harmoniestraat, Hefveldplein, Hefveldstraat, Helipoststraat, Helstraat, Hendrik van Veldekesingel, Hilstvoetweg, Huidevetterslaan, J.S. Bachlaan, Jagersstraat, Jan Stolmanstraat, Jasmijnstraat, Jozef van Gansenstraat, Jules Klockplein, Kanunnik Eybenstraat, Kanunnik Melinlaan, Kapellekensbampdstraat, Kerkhofstraat, Kleersnijderslaan, Klein-Hilststraat, Kramerslaan, Kruisherenlaan, Kruisveldstraat, L.v. Beethovenlaan, Laurierstraat, Lucien Nolensstraat, Marie Popelinstraat, Minnezangersstraat, Monseigneur Kerkhofsstraat, Monseigneur Schruerslaan, Normandiëstraat, Notelarenstraat, Olmenstraat, Oude Truierbaan, Oude-Maasstraat, Overmerelaan, Pastoor van Dijckstraat, Paters Adonsstraat, Pieter Corbeelsstraat, Runksterdreef, Runksterkiezel, Runkstersteenweg, Sabijnenstraat, Schoolsstraat, Sint-Hubertusplein, Sint-Hubertusstraat, Sint-Kristoffelstraat, Sint-Servaasstraat, Sint-Truidersteenweg, Slagerslaan, Smedenlaan, Spaarzaamheidstraat, Spoorwegstraat, Ter Hilst, Teschlaan, Toelesteeg, Tommelenstraat, Torenstraat, Trekschurenstraat (van huistnummer 1 tot 64), van Haesendoncklaan, Veldstraat, Volderslaan, Vooruitzichtstraat, Vredestraat, W.A. Mozartlaan, Wanbeekstraat, Weverslaan, Wilgenstraat, Willem Huveneersstraat, Wilserbosstraat, Windhalmstraat, Woutersplein, Woutersstraat, Wurfeldstraat.